Programmabegeleider Willy Kempen van de LTO Academie neemt na vijftien jaar afscheid van LTO Noord. ‘Ik heb bestuurders best veel mogen leren, maar ik heb ook veel geleerd van bestuurders’, zegt ze. ‘Zij hebben mij veel inzichten gegeven, mij gevormd. Ik ben dankbaar voor het vertrouwen dat ik bij individuele coaching kreeg van bestuurders.’ (Artikel in Nieuwe Oogst)
In welke functies was u werkzaam bij LTO Noord?
‘In mei 2005 begon ik bij het informatiecentrum. Na een half jaar vroeg Berend Santema, adjunct-directeur van LTO Noord, of ik verenigingsadviseur wilde worden. In die functie ondersteun je de afdelingen, vergelijkbaar met wat nu de relatiebeheerders doen.
‘Ik startte met trainingen geven aan bestuursleden. Dat resulteerde na vijf jaar in een nieuwe functie, namelijk organisatiecoach. In die functie train, coach en begeleid je bestuurders, zet je hen in hun kracht. Het volgen van een opleiding hiervoor was weer wat nieuws en intensief, maar echt leuk. Het was een mooie tijd met collega’s Annet Murre en Peter van der Hoeven.’
En weer vijf jaar later?
‘Toen wilde LTO Noord meer structuur geven aan de bestuurstrainingen en -cursussen. In de LTO Noord Academie boden wij trajecten aan die ook door ZLTO-bestuurders werden gevolgd. Ook van ‘buiten’ was er interesse, Noorderlandmelk en FrieslandCampina kochten plaatsen in voor trainingen. We schaalden zo’n twee jaar geleden op naar één landelijk gebouw voor het trainen en ondersteunen van bestuurders, de LTO Academie.
‘De LTO Noord Academie was het fundament dat ik samen met Annet Murre had gelegd, als basis voor de landelijke Academie. Als twee parttimers moesten we er indertijd best aan trekken. We moesten pionieren en hard werken. Maar we waren er trots op dat de LTO Noord Academie er kwam.
‘Een van de leukste dingen om te doen, was het begeleiden van het LTO Talentenprogramma. Een traject van een half jaar voor jonge bestuurders tot 35 jaar. Dit begeleidde ik samen met Jacqueline Kroon van de ZLTO. Je houdt dan drie keer een een-op-eengesprek met de jongeren, over hun persoonlijke ontwikkeling, leerdoelen en eigen valkuilen.
‘Zowel individueel als met de groep wordt er veel in gang gezet. Je doet kennis op als bestuurder in een traject, maar je doet ook kennissen op. Het geeft een enorme band als je met zo’n traject meedoet.’
Wat geeft u energie in het werk?
‘Als je iets nieuws oppakt en het lukt, dan krijg je daar energie van.
‘Ik word ook altijd blij van contact met agrariërs. En het werken met leuke collega’s, zoals de laatste paar jaar in de LTO Academie met collega Sacha Kramer.’
Per 1 juni begint u als gebiedscoördinator. Wat bracht u tot deze nieuwe uitdaging?
‘Ik ben heel positief over de LTO Academie, maar voor mijzelf betekende deze ontwikkeling dat ik meer op afstand kwam te staan van de boeren en tuinders, van de bestuurders. Eerst gaven we veel trainingen zelf, nu is er een beweging naar steeds meer externe, specialistische trainers die we inschakelen.
‘Ik miste de praktijk. En toen kwam de vacature van gebiedscoördinator bij ANV-coöperatie De Groene Klaver voorbij. Flora en fauna is ook een passie van mij. Daarnaast blijf ik mijn agrarisch coachingswerk doen vanuit mijn eigen praktijk.
‘Als gebiedscoördinator ga ik terug naar de sector, werk ik dicht op de praktijk én dichter bij huis. Mijn dieselauto heb ik al ingeruild voor een benzineauto.’
Bron: Nieuwe Oogst
Geef een reactie